Fysiotherapie en shockwave therapie

Eind 2017 heeft GCM fysiotherapie haar zorgaanbod uitgebreid middels de aanschaf van een shockwave- en een nieuw echo apparaat. De aanschaf en het gebruik van deze apparatuur past in de visie van GCM Fysiotherapie. De praktijk wil steeds meer specialistische zorg gaan aanbieden en zo ook de uitbreiding van het patiëntenbestand. Binnen de afdeling zitten Anne Albrecht, Rudie Jansen, René Speelman en Derk Spithoven in het shockwave team. Daarnaast zijn Derk en René opgeleid tot echografisten.

Wat is shockwave therapie?

Shockwaves zijn hoogenergetische geluidsimpulsen die zich als golven dwars door weefsel heen verplaatsen. Dit heeft een ontstekingsremmende werking en zorgt voor versnelling van weefselherstel. Ook zorgt shockwave voor een reductie in pijn. In de fysiotherapie wordt deze techniek gebruikt als aanvulling op bijvoorbeeld oefentherapie of gewrichtsmobilisaties.

“Door bovenstaande eigenschappen zijn er een aantal specifieke klachten waarmee we nu meer en sneller resultaat boeken in de behandeling. Denk aan een slijmbeursontsteking of peesirritatie van de heup.

Ook zijn er een aantal indicaties die we met behulp van shockwave therapie wel kunnen behandelen en met reguliere fysiotherapie niet. Klachten van hielspoor is hier een mooi voorbeeld van.

Dit betekent ook dat wij huisartsen en specialisten tijd en geld kunnen besparen.”

Een groot voordeel van onze praktijk is dat wij ook de beschikking hebben over een nieuw, hoogkwalitatief echoapparaat. Hiermee kunnen wij duidelijker diagnoses stellen en bepalen of er een indicatie voor shockwave is. Is dit het geval, dan kunnen we middels de echo exact bepalen waar de shockwave op gericht moet worden. Dit maakt de therapie nog effectiever.

Positieve reacties

Inmiddels zijn de eerste patiënten met shockwave behandeld en de resultaten en reacties zijn positief. Het doel is om het komende jaar de shockwave meer naamsbekendheid te geven onder huisartsen en cliënten zodat meer mensen kunnen profiteren van deze effectieve therapievorm.